Skip to main content

Punca Kerosakan Makanan

 Kaji gambar berikut:



sumber imej

Jika makanan di atas ditinggalkan di atas meja tanpa ditutup, apakah pemerhatian selepas 3 hari?

YA, makanan ditumbuhi kulat.


Kulat ialah sejenis mikroorganisma (seperti yang telah dipelajari sebelum ini).

Bagaimanakah kulat (dan mikroorganisma lain iaitu bakteria) boleh menyebabkan kerosakan makanan?


Kaji gambar berikut:

Antara dua makanan di atas, manakah cepat tumbuh kulat jika dibiarkan di ats meja?

YA- roti.

Jika kamu sentuh dua makanan di atas, apakah beza yang kamu dapati?

Roti lebih lembap, biskut lebih kering.

Mikroorganisma mudah hidup pada bahan yang mempunyai kelembapan.

(Kelembapan merujuk kepada kandungan air)


Kaji makanan berikut:

Makanan manakah lebih mudah ditumbuhi kulat?

YA- jika diletakkan di atas meja, lebih mudah berkulat daripada disimpan dalam peti sejuk.

Apakah beza keadaan atas meja dengan dalam peti sejuk?

Perbezaan suhu.

Suhu bilik lebih sesuai untuk kulat bertumbuh daripada suhu rendah dalam peti sejuk.


Kaji yang berikut:

Mana satukah makanan yang akan mudah ditumbuhi kulat?

YA- makanan yang terdedah.

Bungkusan vakum ialah bungkusan yang langsung tiada udara kerana telah disedut kelur.

Makanan yang terdedah menerima udara.

Kehadiran udara memudahkan pertumbuhan kulat dan merosakkan makanan.


Kaji yang berikut:

Makanan manakah yang lebih mudah ditumbuhi kulat jika disimpan lama?

YA- mangga segar.

Dalam mangga jeruk terdapat

1) asid

2) gula atau garam berlebihan

Mikroorganisma mudah tumbuh jika keasidan rendah.

Kandungan gula dan garam yang rendah adalah jumlah nutrien yang mencukupi untuk mikroorganisma tumbuh.


Bolehkah murid-murid ringkaskan apakah faktor pertumbuhan mikroorganisma dalam suatu peta pemikiran yang sesuai



JIKA MIKROORGANISMA BERTUMBUH, MAKANAN BOLEH ROSAK.

Comments

Popular posts from this blog

Mutualisme Buran dan Umang-umang

Buran dan umang-umang berinteraksi secara mutualisme. Perhatikan gambar rajah berikut: imej asal Mengapakah hubungan antara dua hidupan ini dipanggil mutualisme? Apakah kebaikan yang didapati antara sesama mereka? Umang- umang dan buran kedua-duanya hidup di atas kulit siput yang telah kosong. Umang-umang tinggal dalam kulit siput, manakala buran tinggal di atas kulit siput. Buran ialah haiwan laut yang mempunyai sengat. Jika ada ancaman menghampirinya, buran akan menggunakan sengatnya. Oleh itu, umang-umang juga mendapat perlindungan daripada musuh. Sebagai balasan, apabila umang-umang bergerak, buran yang tinggal di atas kulit siput itu juga akan dapat bergerak bersama-sama dengan umang-umang. Buran dan umang-umang memberikan manfaat antara satu sama lain, mewujudkan hubungan mutualisme. Poster kreatif murid

Ciri Makanan Rosak

Murid boleh: Menjelas dengan contoh ciri makanan yang telah rosak melalui pemerhatian pada makanan sebenar atau pelbagai media. Apakah makanan yang rosak? Bagaimanakah untuk kenali makanan yang rosak? Apakah ciri makanan yang rosak? Kaji gambar berikut: sumber imej Adakah makanan seperti dalam gambar di atas masih boleh dimakan? Adakah makanan seperti dalam gambar di atas telah rosak? Mengapa? Adakah terdapat perbezaan antara makanan yang masih boleh dimakan dengan makanan yang telah rosak? Bolehkah kamu senaraikan ciri makanan rosak di atas? sumber imej Makanan rosak ialah makanan yang basi atau busuk. Makanan rosak boleh dikenal pasti dengan menggunakan deria LIHAT, BAU dan RASA. Kenal pasti makanan rosak terlebih dahulu sebelum memakan sesuatu makanan. Kaji gambar berikut: sumber imej Mengapa individu dalam gambar menutup hidung apabila terlihat makanan?   Makanan yang rosak (busuk dan basi) mempunyai bau yang busuk .   Kaji gambar berikut: sumber im...

Kaedah Pengawetan Makanan

Apakah maksud pengawetan? Pengawetan ialah proses yang dapat melambatkan kerosakan makanan, menjadikan makanan tahan lebih lama. Kerosakan makanan berlaku kerana kehadiran mikroorganisma (makanan terdedah kepada mikroorganisma). Apabila makanan terdedah kepada mikroorganisma, makanan akan rosak. Bagaimanakah mikroorganisma boleh bertumbuh di atas makanan dan merosakkannya? Ingat semula faktor/ pemboleh ubah/ keadaan yang menggalakkan pertumbuhan mikroorganisma: PREZI! Prinsip kepada pengawetan makanan ialah menghalang mikroorganisma daripada mendapat faktor yang menggalakkan pertumbuhannya: 1. menghalang kehadiran udara/ oksigen 2. menaikkan suhu lebih  tinggi daripada 28 darjah Celcius untuk membunuh mikroorganisma 3. menurunkan suhu di bawah 4 darjah Celcius supaya mikroorganisma kurang aktif/ tidak bertumbuh. 4. menghalang kehadiran air. 5. menambah garam dan gula secara berlebihan 6. menjadikan makanan lebih berasid/ keasidan tinggi Kaji kaedah-...