Apakah maksud pengawetan?
Pengawetan ialah proses yang dapat melambatkan kerosakan makanan, menjadikan makanan tahan lebih lama.
Kerosakan makanan berlaku kerana kehadiran mikroorganisma (makanan terdedah kepada mikroorganisma).
Apabila makanan terdedah kepada mikroorganisma, makanan akan rosak.
Bagaimanakah mikroorganisma boleh bertumbuh di atas makanan dan merosakkannya?
Ingat semula faktor/ pemboleh ubah/ keadaan yang menggalakkan pertumbuhan mikroorganisma:
PREZI!
Prinsip kepada pengawetan makanan ialah menghalang mikroorganisma daripada mendapat faktor yang menggalakkan pertumbuhannya:
1. menghalang kehadiran udara/ oksigen
2. menaikkan suhu lebih tinggi daripada 28 darjah Celcius untuk membunuh mikroorganisma
3. menurunkan suhu di bawah 4 darjah Celcius supaya mikroorganisma kurang aktif/ tidak bertumbuh.
4. menghalang kehadiran air.
5. menambah garam dan gula secara berlebihan
6. menjadikan makanan lebih berasid/ keasidan tinggi
Kaji kaedah-kaedah pengawetan berikut. Namakan makanan yang sesuai diawet dengan setiap kaedah. Manakah prinsip yang dinyatakan di atas yang membantu makanan diawet?
Rujuk buku teks halaman 136 - 142.
Tonton beberapa tayangan tentang pengawetan makanan dengan menekan pautan berikut:
Pempasteuran
Penyalaian
Pengetinan
Penjerukan
Pembungkusan vakum
Pemasinan
Pelilinan
Pengawetan ialah proses yang dapat melambatkan kerosakan makanan, menjadikan makanan tahan lebih lama.
Kerosakan makanan berlaku kerana kehadiran mikroorganisma (makanan terdedah kepada mikroorganisma).
Apabila makanan terdedah kepada mikroorganisma, makanan akan rosak.
Bagaimanakah mikroorganisma boleh bertumbuh di atas makanan dan merosakkannya?
Ingat semula faktor/ pemboleh ubah/ keadaan yang menggalakkan pertumbuhan mikroorganisma:
PREZI!
Prinsip kepada pengawetan makanan ialah menghalang mikroorganisma daripada mendapat faktor yang menggalakkan pertumbuhannya:
1. menghalang kehadiran udara/ oksigen
2. menaikkan suhu lebih tinggi daripada 28 darjah Celcius untuk membunuh mikroorganisma
3. menurunkan suhu di bawah 4 darjah Celcius supaya mikroorganisma kurang aktif/ tidak bertumbuh.
4. menghalang kehadiran air.
5. menambah garam dan gula secara berlebihan
6. menjadikan makanan lebih berasid/ keasidan tinggi
Kaji kaedah-kaedah pengawetan berikut. Namakan makanan yang sesuai diawet dengan setiap kaedah. Manakah prinsip yang dinyatakan di atas yang membantu makanan diawet?
Kaedah pengawetan
|
Ringkasan aktiviti
|
Makanan yang sesuai diawet dengan kaedah ini
|
Prinsip pengawetan
|
Pendidihan
|
Masak makanan di
atas api/ dalam ketuhar
|
Daging
|
|
Pendinginan
|
Simpan makanan
dalam peti sejuk pada suhu 1 - 40C
|
||
Penyejukbekuan
|
Simpan makanan
beku pada suhu 00C
|
||
Pembungkusan
vakum
|
Mengeluarkan
udara daripada bungkusan makanan
|
Kacang tanah
|
|
Pelilinan
|
Menyapu lapisan
lilin secara nipis
|
Buah epal
|
|
Pengeringan
|
Mengeringkan air
daripada makanan
|
||
Pemasinan
|
Menambah garam
berlebihan kepada makanan
|
||
Penjerukan
|
1.
menyimpan
makanan dalam larutan gula/ larutan garam
2.
menambah
cuka kepada makanan
|
||
Penyalaian
|
Mengeringkan makanan
dengan asap secara perlahan-lahan
|
||
Pengetinan,
pembotolan
|
Makanan dimasak
terlebih dahulu, kemudian ditutup rapat dalam tin dan botol
|
||
Pempasteuran
|
Makanan dipanaskan
pada suhu tertentu untuk seketika/ sekejap kemudian cepat-cepat disejukkan
|
Susu
|
Rujuk buku teks halaman 136 - 142.
Tonton beberapa tayangan tentang pengawetan makanan dengan menekan pautan berikut:
Pempasteuran
Penyalaian
Pengetinan
Penjerukan
Pembungkusan vakum
Pemasinan
Pelilinan
Comments
Post a Comment