Skip to main content

Kegunaan Buruj

Buruj penting kepada manusia pada zaman dahulu sebelum terciptanya kalendar dan kompas.

Apakah kegunaan kalendar?


Apakah kegunaan kompas?


Bagaimanakah manusia pada zaman dahulu menggunakan buruj untuk menggantikan kalendar dan kompas?

1. Bumi berputar dan beredar, tetapi buruj tetap di kedudukannya.
 

Oleh itu, sesuatu buruj itu hanya dapat dilihat dalam bulan yang tertentu sahaja. Dengan ini, buruj dapat digunakan seperti kalendar untuk menandakan tarikh.

Manusia pada zaman dahulu menjadikan buruj sebagai petunjuk musim pertanian untuk menanam dan menuai hasil pertanian.
 
Contohnya, Buruj Skorpio dapat dilihat menandakan musim menanam.
Selagi Buruj Skorpio tidak kelihatan di langit malam, petani tidak akan memulakan musim menanam tanaman makanan mereka.
 
Namun pada zaman moden ini, petani tidak perlu menunggu untuk nampak buruj Skorpio, tetapi boleh melihat kalendar. Buruj Skorpio boleh dilihat di langit malam dalam bulan Januari sehingga September.

Dalam zaman moden ini, kalendar memudahkan manusia untuk mengingati tarikh, termasuklah secara digital (dalam komputer dan internet). Tidak perlulah kita menunggu kemunculan buruj untuk mengingat tarikh seperti hari jadi🤩🤩


 
2. Dalam sesuatu buruj, terdapat bintang yang boleh menunjukkan arah.
Kaji contoh berikut:

Dalam contoh ini, Buruj Pari dan Buruj Centaurus yang berhampiran digunakan untuk menentukan arah selatan.

Panjangkan garisan lurus daripada bintang yang menunjukkan arah selatan dalam Buruj Pari.

Pada Buruj Centaurus, wujudkan garisan bersudut tegak.

Dua garisan yang dipanjangkan ini akan bertemu dan dapat menentukan arah selatan.
 
Kaji contoh lain ini yang menggunakan buruj Belantik untuk menganggar arah Selatan:
 

Kenal pasti kumpulan bintang dalam buruj Belantik seperti yang ditandakan berikut:
 

 Kemudian kenal pasti dua bintang dalam kelompok itu seperti berikut:

Sambungkan dua titik ini sehingga ke ufuk bumi (tanah)

Buruj Belantikdapat membantu kita mengenal pasti arah Selatan dengan kaedah yang ditunjukkan di atas.

Seperti contoh yang ditunjukkan, kamu perlu memahirkan diri memerhatikan kedudukan kumpulan bintang di langit kerana terdapat begitu banyak bintang-bintang yang lain juga.


Pada zaman moden ini, kompas, peta dan papan tanda nama jalan sangat mudah didapati, termasuklah secara digital (berkomputer dan internet, seperti Waze, Google maps dan lain-lain). Tersebut adalah cara orang pada zaman dahulu menentukan arah.



Tontoni video berikut:


 
Pengetahuan tambahan:
 
Oleh sebab buruj tetap pada satu kedudukan, buruj dijadikan tanda tempat di angkasa lepas.
Objek di langit, contohnya meteor seperti Perseid mendapat nama yang hampir serupa dengan buruj Perseus kerana meteor itu kelihatan datang dari arah yang sama dengan buruj Perseus, seperti yang digambarkan berikut:

kredit imej asal

Boleh dikatakan, sama seperti kita kata orang Kedah asalnya dari negeri Kedah, orang Kuala Lumpur datangnya dari Kuala Lumpur, dan lain-lain.
 
Kapal angkasa robotik seperti yang digunakan oleh National Aeronautics and Space Administration (NASA) menggunakan peta bintang (map of stars) untuk mencari arah dengan cara membandingkan peta bintang dalam komputer kapal angkasa dengan corak bintang dalam gambar yang diambil.
 
Angkasawan NASA juga dilatih untuk mengenal pasti buruj di angkasa lepas untuk menentukan arah sekiranya berlaku kerosakan dalam sistem penentuan arah kapal angkasa.
 
Klik untuk buat quizizz ringkas

Comments

Popular posts from this blog

Mutualisme Buran dan Umang-umang

Buran dan umang-umang berinteraksi secara mutualisme. Perhatikan gambar rajah berikut: imej asal Mengapakah hubungan antara dua hidupan ini dipanggil mutualisme? Apakah kebaikan yang didapati antara sesama mereka? Umang- umang dan buran kedua-duanya hidup di atas kulit siput yang telah kosong. Umang-umang tinggal dalam kulit siput, manakala buran tinggal di atas kulit siput. Buran ialah haiwan laut yang mempunyai sengat. Jika ada ancaman menghampirinya, buran akan menggunakan sengatnya. Oleh itu, umang-umang juga mendapat perlindungan daripada musuh. Sebagai balasan, apabila umang-umang bergerak, buran yang tinggal di atas kulit siput itu juga akan dapat bergerak bersama-sama dengan umang-umang. Buran dan umang-umang memberikan manfaat antara satu sama lain, mewujudkan hubungan mutualisme. Poster kreatif murid

Ciri Makanan Rosak

Murid boleh: Menjelas dengan contoh ciri makanan yang telah rosak melalui pemerhatian pada makanan sebenar atau pelbagai media. Apakah makanan yang rosak? Bagaimanakah untuk kenali makanan yang rosak? Apakah ciri makanan yang rosak? Kaji gambar berikut: sumber imej Adakah makanan seperti dalam gambar di atas masih boleh dimakan? Adakah makanan seperti dalam gambar di atas telah rosak? Mengapa? Adakah terdapat perbezaan antara makanan yang masih boleh dimakan dengan makanan yang telah rosak? Bolehkah kamu senaraikan ciri makanan rosak di atas? sumber imej Makanan rosak ialah makanan yang basi atau busuk. Makanan rosak boleh dikenal pasti dengan menggunakan deria LIHAT, BAU dan RASA. Kenal pasti makanan rosak terlebih dahulu sebelum memakan sesuatu makanan. Kaji gambar berikut: sumber imej Mengapa individu dalam gambar menutup hidung apabila terlihat makanan?   Makanan yang rosak (busuk dan basi) mempunyai bau yang busuk .   Kaji gambar berikut: sumber imej sumber

Kaedah Pengawetan Makanan

Apakah maksud pengawetan? Pengawetan ialah proses yang dapat melambatkan kerosakan makanan, menjadikan makanan tahan lebih lama. Kerosakan makanan berlaku kerana kehadiran mikroorganisma (makanan terdedah kepada mikroorganisma). Apabila makanan terdedah kepada mikroorganisma, makanan akan rosak. Bagaimanakah mikroorganisma boleh bertumbuh di atas makanan dan merosakkannya? Ingat semula faktor/ pemboleh ubah/ keadaan yang menggalakkan pertumbuhan mikroorganisma: PREZI! Prinsip kepada pengawetan makanan ialah menghalang mikroorganisma daripada mendapat faktor yang menggalakkan pertumbuhannya: 1. menghalang kehadiran udara/ oksigen 2. menaikkan suhu lebih  tinggi daripada 28 darjah Celcius untuk membunuh mikroorganisma 3. menurunkan suhu di bawah 4 darjah Celcius supaya mikroorganisma kurang aktif/ tidak bertumbuh. 4. menghalang kehadiran air. 5. menambah garam dan gula secara berlebihan 6. menjadikan makanan lebih berasid/ keasidan tinggi Kaji kaedah-kaed